вівторок, 12 травня 2020 р.

Дистанційне навчання 9 клас 13.05.2020 р.

13.05.2020 р.

Тема уроку Прояви законів збереження в теплових, електромагнітних, ядерних явищах.

Хід уроку

Виконати тестову самостійну роботу



1. Прояви законів збереження в теплових процесах.

Завдання та питання:
1.     Які теплові способи приготування їжі вам відомі? У кожному разі вкажіть джерело теплової енергії і спосіб передачі теплоти до продуктів.
2.     Велика частина нашої їжі готується в киплячій воді. Як змусити картопля зваритися швидше?
3.     Запропонуйте або знайдіть в літературі будь-яке вдосконалення приготування їжі.
4.     Головний закон, якому підпорядковуються всі теплові процеси - закон збереження енергії. Всі живі організми витрачають в процесі життєдіяльності багато енергії (рух, харчування, полювання). Звідки вони беруть енергію? Поясніть.
5.     З огляду на середні енерговитрати школяра, припустімо які продукти допоможуть вам відновити сили при "згоранні" їжі в організмі.
6.     Наведіть приклади про вплив теплової енергії навколишнього середовища на процеси в живій природі.

2. Прояви законів збереження в електромагнітних явищах
       Уявлення про частинки заряду дають підстави стверджувати, що заряд зберігається. Коли тіла заряджаються шляхом тертя, то заряджені частинки переносяться від одного тіла до іншого. Той заряд, який набуває одне тіло, інше тіло втрачає. Коли пластини електричних терезів заряджаються від батареї гальванічних елементів, то остання переносить заряд від однієї пластини до іншої. Заряди пластин рівні й протилежні за знаком.
       За деяких дуже незвичайних обставин можна «створювати» заряджені частинки, але ми побачимо, що вони завжди утворюються парами, і заряд однієї частинки дорівнює за значенням і протилежний за знаком до заряду другої. Іноді природа сама «створює» заряджені частинки, наприклад нейтрон перетворюється у протон і електрон. Повний заряд дорівнює нулю до і після перетворення.
      Досліди і наявні дані спостережень показують, що повна кількість заряду ніколи не змінюється. Подібно до закону збереження енергії, збереження заряду є законом природи, що поширюється на всі явища, які ви знаєте.
       Отже, під час електризації тіл справджується фундаментальний закон природи, який називають законом збереження електричного заряду. Цей закон справджується лише для електрично ізольованих, або замкнутих, систем, які не обмінюються електричними зарядами з тілами чи частинками, що не входять до цих систем.
       У замкнутій системі заряджених тіл алгебраїчна сума зарядів залишається сталою.
      Якщо окремі заряди позначити через q1, q2, q3 ... qn, то

                           q1 + q2 + q3 + - + qn = const.

            Із цього закону також випливає, що під час взаємодії заряджених тіл не може виникнути чи зникнути заряд тільки одного знака. Виникнення позитивного електричного заряду завжди супроводжується появою такого самого за модулем негативного електричного заряду.
           Закон збереження заряду встановив у 1750 р. американський учений і видатний політичний діяч Бенджамін Франклін. Він також уперше ввів поняття про позитивні й негативні електричні заряди, позначивши їх знаками «+» і «-».

3. Прояви законів збереження в ядерних  явищах
     Одним з основних законів природи є закон збереження маси та енергії:
сумарні маса та енергія, що вступили в реакцію, дорівнюють сумарній масі та енергії продуктів реакції.
   По суті, це є універсальний закон, але, як правило, його розділяють на два. Хімія має справу із законом збереження маси, а фізика - із законом збереження енергії.
    Закон збереження маси: маса речовин, що вступили в реакцію, дорівнює масі речовин, що утворилися внаслідок реакції.
     Цей закон не є точним, адже він не враховує зміну маси під час виділення або поглинання енергії. Однак під час хімічних процесів зміна маси така мізерна, що нею просто нехтують.
    Закон збереження та перетворення енергії: енергія не створюється з нічого і нікуди не зникає, а лише перетворюється з одного виду в інший в еквівалентних кількостях.
Залежність між масою та енергією математично виразив Ейнштейн:

                          Е = mс2.
    Зміна маси відчутна тільки під час ядерних реакцій, у ході яких виділяється велика кількість енергії.
     З точки зору атомно-молекулярної теорії закон збереження маси пояснюють так: під час перебігу хімічних реакцій атоми не зникають і не з’являються, а відбувається їх перегрупування.

Домашнє завдання Вивчити теоретичний матеріал. Тезисно занести інформацію до робочого зошита. Обміркувати ймовірність проекту з даної теми ( за бажанням).

Немає коментарів:

Дописати коментар